Tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta  siihen voi ja pitää aina varautua?

Hyvää alkanutta vuotta 2024. Viime vuosina olemme saaneet kokea toden teolla erilaisia toimintaympäristön muutoksia, joihin emme itse kykene aina vaikuttamaan. Monet muutoksista ovat toki sellaisia, joihin ihmiset pystyisivät kyllä paremmalla yhteistyöllä ja aidolla halulla vaikuttamaan. Maailmanlaajuiset haasteet mm. ilmastonmuutos ja sodat eripuolilla ovat sellaisia, joihin luulisi ihmiskunnalta yhteistyöhalukkuutta löytyvän. Hiljaista on kuitenkin ollut yhteistyön osalta ja maailmanmeno jatkuu levottomana luoden epävarmuutta meille kaikille. Meillä täällä Suomessa on ollut vielä rauhallista, mutta ihmisistä aistii, että kaikki ei ole kunnossa. Vastakkainasettelu on lisääntynyt, äänenpainot voimistuneet, toisten kuunteleminen ja ymmärtäminen ovat heikentyneet. Mielestäni nämä merkit kielivät potentiaalisista ongelmista.

Järjestökentälläkin eletään muutosten äärellä. Tiukentuvat taloudelliset tilanteet heijastuvat järjestöjen toimintaan ja samaan aikaan inflaatio painaa yhteiskuntaa rajusti. Tilanne vaikuttaa monin tavoin järjestöihin ja niissä toimivien ihmisten arkeen. Polarisoituminen yleisesti tekee sen, että syntyy vastakkainasettelua ja ääripäät lipuvat kauaksi toisistaan. Keskustelun ja välittämisen kulttuuri heikkenee. Taloudellisesti monet perheet ovat jo niin ahtaalla, että jokapäiväinen ruokaileminenkaan ei ole enää itsestäänselvyys. Hyvinvointiyhteiskuntaamme ravistellaan nyt oikein kunnolla. Huomaan kirjoittavani tässä kovin negatiivisesti maailman menosta. Haluan kuitenkin korostaa, että moni asia on oikein hyvin ja kyllä kaikesta selvitään. Tämän blogini julkaisemisen jälkeen Suomelle on valittu uusi tasavallan presidentti. Toivon todella, että tehtävään valittava henkilö saa ulkopoliittisten tehtäviensä lisäksi yhtenäistettyä kansakuntaamme ja turvattua omalta osaltaan hyvinvointiyhteiskuntamme. Tähän työhön tarvitaan kaikki mukaan.

Oma järjestömme juhlisti viime vuonna neljännesvuosisadan taivaltaan. Olemme nähneet jo aika monia muutoksia historiamme aikana. Mielestäni olemme kuitenkin hienosti aina selviytyneet. Yksi merkittävä tekijä tässä on ollut se, että olemme suunnitelleet hyvin toimintaamme ja tarvittaessa joustavasti myös muuttaneet sitä. Järjestökenttä tarjoaa joustavaan toimintalinjan muutokseen ketterämmät mahdollisuudet kuin jokin toinen raskaampi organisaatio esim. yksittäinen kuntaorganisaatio. Käynnistyneeseen toimintavuoteen lähdimme uusitulla toimintastrategialla, joka ulottuu aina vuoteen 2026 saakka. Nykytila-analyysin kautta löysimme omaan toimintaamme suuntaviivat, tavoitteet ja visiot, joita kohden lähdemme etenemään. Laadimme kohtuullisen kunnianhimoisen strategian, jossa iso päämäärä on laajentaa toimintaamme maltillisesti, vaikka ajat ovat haastavat. Toimintamme maltillinen kasvu toteutuu vaikuttamalla omiin palveluihimme, asiakkuuksiimme, kumppanuuksiimme ja rahoitukseemme. Luotamme omaan tekemiseemme ja toimintamme keskiössä olevaan ihmisten väliseen kohtaamistyöhön. Strategiaprosessin aikana missiotamme päivitettiin yhteisellä päätöksellä. Toimintamme ydintarkoitus on nyt kuvattuna muotoon; ”Kohtaamme, näemme, kuulemme – luomme näköaloja hyvinvointiin”.

Operatiivisesti tämän vuoden toiminta on lähtenyt vauhtiin oikein reippaasti. Kohtaamistyötä on tehty suunnitellusti, yhteistyökumppanuudet ovat vahvistettu, rekrytoimme yhden uuden työntekijän, vierailimme Educa-messuilla Helsingissä ja vaikuttamistyö eri verkostoissa on jatkunut entiseen tapaan. Uusiakin yhteistyön muotoja on suunnitteilla ja eteenpäin katsotaan koko ajan. Kaikki edellä mainittu perustuu huolelliseen suunnitteluun, mikä on mielestäni kaiken toiminnan elinehto. Toinen tärkeä asia on strategiamme toteutumisen seuranta. Tähän työhön olemme päättäneet tällä uudella strategiakaudella panostaa erityisellä huolellisuudella. Hektisessä arjessa haasteeksi yrittää aika ajoin tulla liiallinen kiire, mikä heikentää suunnittelutyötä ja käytännön työn tekemistä. Luulen, että aika moni meistä kykenee samaistumaan tähän.  

Liiallinen kiire vaikuttaa aika ajoin myös henkilökohtaiseen elämääni hankaloittaen sitä. Tämän asian kanssa olen saanut taistella ja myös kuulla siitä läheisiltäni. Ajan ottaminen, tilanteen rauhoittaminen, oleelliseen keskittyminen ja läsnäolo eivät ole itsestäänselvyyksiä. Perhepiirissäni tapahtuu tänä vuonna iloisia asioita, joista kerron mielelläni myöhemmin lisää. Kevään tuloa odotellessa lisääntyy myös jääurheiluni kaukalopallon parissa, koska keväiset SM-turnaukset siintävät jo edessä. Tällä kertaa turnaukset vievät minut joukkueideni kanssa Vuokattiin ja Lappeenrantaan. Vuonna 2015 perustimme kahden kaverini kanssa Stay Strong -nimisen tennisturnauksen, jossa perusideana oli pelata 10 vuoden aikana yksi turnaus / vuosi vaihtuvilla pelipaikkakunnilla. Samalla varmistamme sen, että tapaamme ja pidämme yhtä. Nyt olemme tilanteessa, missä näitä turnauksia on pelattu jo 9. kertaa ja tämän vuoden turneemme tulee päättämään tämän sopimamme rupeaman. Aikomuksemme on pelata päätösturnaus juhlallisesti Tukholmassa loppukesästä. Kaikki nämä edellä mainitut liikunnalliset tapahtumat ovat minulle henkilökohtaisesti erittäin tärkeitä ja hyvinvointini kivijalka.

Toivon kaikille hyvää ja liikunnallista vuotta 2024!


Henrik Norrena