Materiaalipankki

Materiaalipankkiin on koottu Elämäni Sankari ry:n omien materiaalien lisäksi linkkejä muiden toimijoiden tarjoamiin materiaaleihin. Linkkien takaa löydät hyödyllisiä ja mielenkiintoisia materiaaleja lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen sekä päihdekasvatuksen tueksi opetus- ja ohjaustyössä.

Koti on tärkein

”Kasvukipuja” on lyhytelokuva, jonka tarkoitus on herättää ajatuksia kodin merkityksestä, vanhemmuudesta, läsnäolosta ja välittämisestä. Koti on tärkein ehkäisevän työn yksikkö. Koti on tärkein.

Elokuvan on tuottanut Koju Film Company. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastasi Elämäni Sankari ry:n tiimin idean pohjalta Ari Wahlsten. Pääosarooleissa nähdään upea eturivin näyttelijätär Anu Sinisalo ja nuori lahjakkuus Olavi Anttila.

Elokuva valmistui osaksi Elämäni Sankari ry:n vuonna 2021 toteuttamaa #kotiontärkein -kampanjaa, jonka nettisivuille pääset tästä.

Urheiluseura- ja harrastetoiminta

”Valmentaja” on lyhytelokuva kaikille lasten ja nuorten parissa toimiville valmentajille sekä ohjaajille. Tarinan tarkoitus on herättää ajatuksia valmentajan roolista tärkeänä kasvattajana ja esikuvana, tarjoten näkökulmaa ehkäisevään päihdetyöhön liittyen. Valmentaja välittää osaamistaan eteenpäin.

Elokuva on valmistunut osaksi uutta, lasten ja nuorten parissa toimiville valmentajille/ohjaajille suunnattua ehkäisevän päihdetyön verkkokoulutusta.

Yläkoulu ja II-aste

Elämäni Sankari ry:n omat lyhytelokuvat on tarkoitettu nuorten kanssa käytävien päihdekeskustelujen virikemateriaaleiksi. Elokuvia voit hyödyntää monipuolisesti päihde- ja mielenterveysasioiden käsittelyssä kouluissa, oppilaitoksissa, vanhempainilloissa, koulutustilaisuuksissa ja verkostotapaamisissa.

”Syöksylasku” on tarkoitettu 15-18-vuotiaiden nuorten kanssa käytävien päihde- ja arvokeskustelujen tueksi. Elokuvan katsomisen lisäksi purkuun on varattava riittävästi aikaa. 

Elokuvassa seurataan Veeran matkaa huumemaailmassa ensikokeilusta alkaen ja huumeiden käytöstä johtuvia moniulotteisia vaikutuksia.

”Diileri” on tarkoitettu nuorten kanssa käytävien päihdekeskusteluiden tueksi. Elokuva antaa mahdollisuuden keskustella vaikeistakin aiheista pohtimalla elokuvan hahmojen valintoja omien valintojen sijaan. Elokuvan katsomisen lisäksi keskusteluun on varattava aikaa. 

Diileri on tarina veljeksistä joista toinen ajautuu välittämään huumeita rahoittaakseen oman ja tyttöystävänsä käytön. Tapahtumilla on kohtalokkaat seuraukset.

 

”Kiusaus” on tarkoitettu nuorten kanssa käytävien päihde- ja hyvinvointikeskusteluiden tueksi. Elokuva antaa mahdollisuuden keskustella vaikeistakin aiheista pohtimalla elokuvan hahmojen valintoja omien valintojen sijaan. Varaa aikaa riittävästi elokuvan jälkeiseen purkuun ja keskusteluun. 

Elokuvassa seurataan kaverusten Jannen ja Ilkan elämää opiskeluiden lomassa. Oppilaitoksessa tapahtuva jatkuva kiusaamisen vaikuttaa Janneen ja johtaa monenlaisiin ongelmiin. Miten käy ystävyydelle? Mitä olisi voinut tehdä toisin? Elokuva herättää tietoisesti enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia. Näin ollen elokuvan purkaminen keskustellen on tekijöiden tavoite.

5. ja 6. luokka

Hukkaputki on tarinapeli, joka on suunnattu noin 12–15-vuotiaille nuorille. Peli soveltuu osaksi kuudesluokkalaisten opetusta.

Smokefree-rastirata on opetusmateriaali erityisesti 5.–6. luokkien terveystiedonopetukseen. Rastiradan tavoitteena on saada oppilaat pohtimaan tupakoinnin sekä nuuskan ja sähkösavukkeen käytön vaikutuksia ihmisiin, ympäristöön ja yhteiskuntaan.


Nuorten päihteettömyyden tukeminen -vanhempainiltamalli. Tarkoitettu erityisesti nivelvaiheessa 6.-7.luokkien vaihteessa olevien lasten vanhemmille.Erilaisia aineistoja ammattilaisten hyödynnettäväksi päihdekasvatuksessa: