Virkistyneenä kohti syyssesonkia

Kevätkautemme päättyi oikein onnistuneeseen kesäleiriin kesäkuun alussa. Leiri  toteutui terveysturvallisesti AVI:n ohjeistusten mukaisesti. Leiriläisemme 40 lasta ja 16 ohjaajaa todella kaipasivat aitoja kohtaamisia ja mielekästä tekemistä kavereiden kanssa. Leiri onnistui varsin hyvin ja saimme hyvät palautteet siitä. Olemme todella tyytyväisiä, että pystyimme leirin toteuttamaan näissä haastavissa olosuhteissa. Kesäkuussa toteutimme vielä arvioinnin työpajamme, jossa arvioimme alkuvuoden toimintojamme. Johtopäätöksemme oli, että toimintaa oli ollut paljon, kohtaamistyö oli aktiivista (tosin 100 % etänä), tapahtumia toteutui suunnitellusti, vaikuttamistyötä teimme enemmän kuin ennen ja uusia avauksiakin viriteltiin ensi vuotta silmällä pitäen.  

Edellä palasin mietteissäni tapahtumiin ennen kesälomiamme. Nyt lomat on pidetty ja katseet taas käännetty tulevaan syksyyn ja ensi vuoden kuvioihin. Oikeastaan saimme lentävän lähdön tähän syyskauteen, kun olimme heinäkuussa mukana Hyvinkään Tahkon ”Keltainen sydän” -tapahtumassa hyväntekeväisyyskohteena ja toteutimme oman Sankarigolf ltapahtumamme elokuun alussa. Näistä tapahtumista meille kertyi upeasti tuottoa lähes 10.000 €, jota tulemme suuntaamaan uusiin avauksiimme keskeisellä toimialueellamme Keusoten kuntayhtymän alueella. Tätä kirjoittaessa kohtaava työmme kouluissa ja oppilaitoksissa on jo täydessä vauhdissa toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa Hyriassa. Yhteistyöllämme on pitkät perinteet ja on mahtavaa, että voimme yhdessä kehittää sitä. Syyskaudesta on jälleen tulossa varsin hektinen. Edellisvuosien tapaan tämä ajanjakso on vuosikellossamme kaikkein kiireisin.

Tulevan vuoden avustushaku käynnistyy myös piakkoin. Omat suunnitelmamme täsmentyvät vielä tässä alkusyksyn aikana ja odotamme innolla tulevaa. Veikkaus Oy:n pienentyneet rahapelituotot askarruttavat mieltämme, mutta toisaalta näemme koko rahapelijärjestelmän uudistuksessa enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia. Veikkaustuottojen siirtyminen valtion budjetin alle voisi olla hyvä ratkaisu, mikäli se varmuudella turvaisi järjestöjen toimintaedellytykset. Uhkana näen tässä poliittisten puolueiden ailahtelevaisuuden. Nyt kaivataan työrauhaa, tasaisuutta ja yhdessä tekemisen meininkiä. Järjestönä olemme mukana yhdessä STM:n ja STEA:n kanssa kehittämässä tulevaisuuden toimintoja yhteisillä työpajoilla syyskuun puolella. Hienoa, että voimme olla tässäkin mukana. Suunnitelmissamme on käynnistää täysin uudenlaista yhteistyötä ja toimintaa uuden kumppanimme kanssa, josta kerron loppuvuonna tarkemmin.

Koronapandemia rajoittaa edelleen monella tavoin toimia yhteiskunnassamme. Kansalaisissa on näkyvissä väsymisen merkkejä tämän vitsauksen myötä. Olen tämän varsin konkreettisesti itsekin havainnut mm. koulutyössä. Tiedostamme, että päihde- ja mielenterveyspuolella tarvitaan nyt lujasti toimia, jotta kykenemme välttämään pahimmat skenaariot. Ehkäisevä työ on jälleen kerran arvossaan, mikä pitäisi näkyä tulevissa avustuspäätöksissä ja ylipäätään toimintamme arvon näyttämisenä. Erityisen huolissamme olemme lasten ja nuorten jaksamisesta näinä aikoina. Nuorten usko tulevaisuuteen on koetuksella ja moni tulee vielä tarvitsemaan tukipalveluita pysyäkseen raiteilla oman elämänsä kanssa. Kevätkaudella kuulemani terveiset ja yhteydenotot useista eri kodeista olivat karua kuultavaa.   

Henkilökohtaisesti tunnen olevani vireessä hyvän kesälomani ansiosta. Koko ajan olen kyennyt liikkumaan entistä enemmän pienten urheiluvammojeni parantuessa. Kiirehtiminen kuntoutuksessa toi vähän takapakkia, mutta nyt näyttää jo paremmalta. Kesällä nuorin poikani aloitti asepalveluksen ja esikoisemme avioitui. Isoja elämänmuutoksia olemme saaneet yhdessä kokea. Näiden asioiden ympärillä mieli väkisinkin palaa omaan nuoruuteen ja niihin liittyviin muistoihin. Osin tästä johtuen vein nuorimman tyttäreni kesällä Nurmijärven Taaborinvuoren kesäteatteriin katsomaan Vaahteranmäen Eemeli -esitystä. Esitys oli erittäin hieno, mutta koin myös tärkeäksi sen, että pääsin tutustuttamaan tytärtäni minulle tärkeisiin lapsuusajan paikkoihin.  


Sopivan työteliästä syyskautta toivottaen!

Henrik Norrena