Kevätkauden tilinpäätös

Tässä blogissani teen yhteenvetoa alkuvuoden toimistamme ja arvioin tekemisiämme. Minulla oli toukokuussa suuria vaikeuksia saada blogikirjoitusta aikaiseksi, koska meillä oli sen verran kova vauhti siinä päällänsä. Olin jo epätoivoinen esim. somejulkaisujen kanssa, koska en todellakaan tiennyt kirjoittaisinko tästä vai tuosta. Nyt jälkikäteen katsottuna siinä oli vähän turhan kova tahti päällä. Keskityn tässä kirjoituksessani erityisesti kevätkauden loppuosaan ja alkaneen kesän alkuvaiheisiin.

Toimintavuotemme alkoi rakenteidemme ravistelulla, kun käynnistimme yhteistyön bisnesmuotoilutoimiston Branden kanssa. Tämä yhteistyö oli antoisaa ja avarsi näkemyksiämme omasta tekemisestämme. Ajankohdallisesti yhteistyö osui huippusaumaan, koska samaan aikaan yhteiskunta oli monin osin vielä kiinni ja mm. työyhteisömme toimi pitkälti etäyhteyksin. Suunnittelutyön, pohdintojen ja rakenteidemme ravistelun ohella jätimme muutamia yhteistyötarjouksia Keusoten alueen toimintaamme, jotka sitten myöhemmin toteutuivatkin.

Sankareiden hallitus uudistui kevätkokouksessamme. Uusina hallitukseen nousivat Mikko Auvinen ja Harri Ruotsalainen erovuoroisten Janne Marvailan ja Reetta Raution tilalle. Järjestön puheenjohtajana jatkaa Minna Karhunen. Vaikuttamistyömme paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti kasvoi alkuvuoden aikana. Minusta tuli koko EPT-verkoston varapuheenjohtaja A-Kiltojen toiminnanjohtajan Yrmy Ikosen rinnalle. Alueellisessa verkostotyössä Keusoten alueella vaikutin niin ikään aktiivisesti. Järjestömme rooli yhteiskunnallisesti vaikuttavana toimijana on kasvanut mm. tämän lisääntyneen verkostotyön ansiosta. Tämä on erinomainen asia tulevaisuuttamme ajatellen ja tarjoaa meille vaikuttamisen mahdollisuuksia.

Kohtaamistyömme kouluissa ja oppilaitoksissa laajeni kevään aikana. Vierailimme uusissa kouluissa ja Keusoten kuntayhtymän alueella laajensimme Mäntsälän kuntaan, johon pääsimme toteuttamaan toukokuussa Päihdekupla tapahtumamme. Tälle yhteistyölle on luvassa jatkoa ensi vuonnakin. Toinen merkittävä laajennus oli Keusoten kaikkiin kuntiin kohdentuva ”Pidä Pääsi” koulukiertue tulevan lukuvuoden aikana. Tämä kokonaisuus on varsin merkittävä meille ja se käsittää reilut 100 päihdeoppituntia, > 50 hyvinvointikyselyä, opettajainfoja ja vanhempainiltoja. Pelkästään hyvinvointikyselyidemme avulla kartoitamme noin 5000 nuoren hyvinvointia tulevana lukuvuonna.

Materiaalin tuottamisessa saimme vihdoin toteutettua pitkään suunnittelemamme materiaalin kokemusasiantuntijavideon toteutuksesta. Yhteistyöllä Koju Film Companyn kanssa syntyy neliosainen lyhytdokumenttisarja – ”Neljä tarinaa päihteistä”, jossa lähestymme päihdeasioita neljän erilaisen tarinan kautta. Materiaalista on tarkoitus tehdä muitakin toimijoita hyödyntävä ja valmistamme siihen erillisen oppaan keskustelujen vetäjiä varten. Materiaali kuvattiin toukokuussa Hyvinkäällä ja valmista on luvassa alkusyksystä. Itselläni on isot odotukset tämän materiaalin toimivuudesta ja vaikuttavuudesta.

Omat tapahtumamme painottuvat normaalisti kevätkauteen. Mennyt toukokuu oli tässä mielessä varsin hurja. Menimme tapahtumasta toiseen hieman liiankin kiivaasti, jolloin palautumista jäi liian vähille. Opin välttämään tätä asiaa jo 2000-luvulla, mutta näköjään pystyn edelleenkin virheisiin. Kiitos kuitenkin osaavan henkilöstömme toteutimme suunnitellut tapahtumamme erittäin onnistuneesti. Suurimpina onnistumisina nostan esiin Sankarisählyturnauksen paluun Hyvinkään yläkoulujen ohjelmaan, Sankarigolfkilpailumme ja perinteiset Sankarisporttileirimme. Jälkimmäisiä leirejä pidettiin kahden viikon ajan ja niihin osallistui hieman yli100 lasta ja kaikkiaan reilut 20 nuorta leiriohjaajaa leiriviikkoa kohden. Leirimme työllistävät nuoria ja ovat monelle se ihan ensimmäinen kesätyöpaikka, niin tänäkin vuonna. Kesäleiritoimintamme mahdollistaa erinomainen yhteistyö Hyvinkään kaupungin ja Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n kanssa.

Vielä ennen juhannusta järjestämme laajemman arvioinnin työpajamme, jossa arvioidaan tätä kokonaisuutta isommalla porukalla. Omat mietteeni ovat vahvasti onnistumisen puolella, mutta katsotaan mitä mieltä olemme joukolla. Arviointityön säännöllinen toteuttaminen on meille arkipäivää ja mielestäni ehdoton edellytys toiminnan laadun säilymiselle sekä edelleen kehittymiselle. Tiedossamme on kiivas syyskausi, jonka vuoksi arvioinnista saadut faktat luovat hyvän maaperän suunnittelutyöllemme kohti tulevaa.

Henkilökohtaisesti odotan jo juhannuksesta alkavaa lomaani. Loma tulee tarpeeseen ja tarkoitus on oikein kunnolla huilata ennen töihin paluutani. Kesälomani pitää sisällään ainakin yhdet rippijuhlat, rakkausjuhlat / nimiäiset ja pienen matkan jalkapallon naisten EM-kisoihin Englantiin seuraamaan Suomen joukkueen otteita. Näiden tapahtumien myötä ja lepäämällä aion palata töihini entistä ehompana.

Hyvää ja nautinnollista kesää kaikille,

Henrik Norrena