Muutoksia ja sopeutumista – järjestötyötä parhaimmillaan

Nyt, kun syyskausi on edennyt jo varsin pitkälle, on hyvä hieman pysähtyä analysoimaan tilannetta. Järjestömme osalta syyskausi on sujunut mukavasti ja eri toiminnoissa olemme viime vuotta edellä. Tuntuu siltä, että vähitellen pääsemme palaamaan parin vuoden takaiseen tilaan esimerkiksi koulutyömme osalta. Koronan vaikutukset toki vielä näkyvät ja alueellisia rajoituksia on edelleen olemassa. Suunta on kuitenkin hyvä ja se luo uskoa paremmasta. Omassa työssämme olemme panostaneet paljon ensi vuoden toiminnan suunnitteluun sekä sisältöihin että talousasioihin. Tätä kirjoittaessa olemme jättäneet avustushakemuksemme STEA:lle ja päätöksiä on luvassa joulukuun alussa. Järjestöjen tulevat avustukset ovat puhuttaneet paljon ja herättäneet myös huolta järjestötoiminnan tulevaisuudesta. Näin täällä meilläkin. Aika tulee näyttämään miten Veikkauksen rahapelituotot jatkossa ohjautuvat suomalaisten hyväksi. Olemme eri järjestöjen kanssa myös yhdessä pohtineet tulevaisuuttamme. Koulutus Elämään säätiön kanssa olemme proaktiivisesti tehneet ensi vuotta koskien aiesopimuksen, jossa sovimme kartoittavamme yhteisiä kustannussäästöjä. Näiden talouteen liittyvien muutosten äärellä olen huolissani erityisesti pienten ja keskisuurten järjestöjen selviytymisestä.  

Nuorten hyvinvointiin liittyen julkaistiin syyskuussa THL:n kouluterveyskyselyn tulokset. Olemme tarkoin tutkineet näitä tietoja sekä valtakunnallisesti että Keusoten kuntayhtymän kuntien osalta. Suurimmat huomiot liittyivät nuorten ahdistuneisuuden ja yksinäisyyden tunteiden kokemiseen, joissa erityisesti tyttöjen osalta oli nähtävissä merkittävää kasvua. Ottaen huomioon koronan vaikutukset niin tulos ei ole ollenkaan yllättävä, mutta sukupuoliset eroavaisuudet kylläkin. Päihteiden käytön osalta oli nähtävissä positiivisia muutoksia mm. raittiiden määrän edelleen lisääntymisessä ja tupakoinnin sekä humalajuomisen vähentymisessä. Myös kannabiskokeilut olivat valtakunnallisesti laskussa, mutta kuten muissakin päihteissä, alueellisia eroavaisuuksia esiintyi kuitenkin paljon. Päihteiden käytön polarisoituminen näkyy edelleen ja päihteitä käyttävien osalta tilanteet näyttäytyvät usein jo varsin huonoilta. 

Yhteiskunnassa on käyty jälleen vilkasta kannabiskeskustelua, kun Vihreät -puolue nosti asian esiin hiljattain. Heidän ajatuksessa kannabiksen laillistaminen toisi Suomen päihdepolitiikkaan kaivattua muutosta. Muut puolueet eivät tähän oikein innostuneet ja samoilla linjoilla ovat sekä yleinen mielipide väestössä että järjestömmekin oma näkemys. Ennen kaikkea tarvitsisimme toimivaa hoitopolkua huumeita käyttäville ja matalankynnyksen väliin menoja laajasti eri puolella. Nämä, kun saataisiin kuntoon, tilanne olisi vallan erilainen. Viestit kentältä ja suorat huoltajien ottamat kontaktit meihin päin kielivät avun saannin puutteesta ja ajoittain jopa epätoivosta. Kokemukseni perusteella nuorten huumeiden käytössä kannabis on hyvin keskeinen päihde, jota ei tulisi laillistaa maassamme. Inhimilliset kärsimykset, joita huumeiden käyttö aiheuttaa lähipiirille ovat jo yksinään erityisen merkittävä ei-toivottu asia. 

Kuten jo mainitsin olemme suunnitelleet ensi vuotta ja tulevia vuosia varsin pitkälle. Jälleen kerran järjestöiltä vaaditaan uudistautumista, venymistä ja sopeutumista muuttuviin tilanteisiin. Järjestöt osaavat tämän ja tulevat hyvinvointialueet, kuntayhtymät ja muut uudistukset viedään varmuudella onnistuneesti maaliinsa. Isompana haasteena näenkin miten kankea julkinen sektori saadaan uudistumaan ja millä aikataululla. Järjestöllämme on käynnistymässä uutta yhteistyötä mm. Nuorten Akatemian kanssa, jolla tulemme kehittämään toimintojamme. Tehostunut kohtaamistyömme vapaa-ajan toimintaympäristöissä tulee olemaan lähivuosina toimintamme keskiössä. Järjestöt siis sopeutuvat kyllä, mutta eivät nekään ilman riittäviä resursseja tule toimeen.  

Pitkästä aikaa pääsimme perheeni kanssa kaivatulle lomamatkalle ulkomaille syyslomien aikaan. Korona-ajan matkustaminen kaikkine turvatoimineen ja todistuksineen oli kieltämättä erilainen kokemus. Kaikki sujui kuitenkin hyvin ja matkamme oli onnistunut sekä rentouttava. Ikämiesten kaukalopallon SM-kisatkin ovat jo ovella ja siellä otellaan pian tiukasti. Tällä kertaa kisaillaan Keski-Suomessa. Olen ikäni viihtynyt eri joukkuelajien parissa ja selkeästi se kuuluu tärkeänä osana elämääni. Tässä asiassa olen todellinen kokemusasiantuntija. 

Loppuvuodelta odotan työntäyteisiä päiviä, kohtaamistyömme edelleen aktivoitumista, innokasta suunnittelua ja mikä tärkeintä toiminta-avustuksiimme odottamaamme myönteistä avustuspäätöstä. Päättäjiltä odotan hyviä ja tulevaisuutta ennakoivia päätöksiä, joissa järjestötoiminnan korvaamattomuus näkyy. Oman kuntoiluni osalta aktiivisuus saa myös edelleen lisääntyä ja vammakiintiöni voisi olla nyt täynnä ainakin tämän vuoden osalta.  
 
 
Innolla tulevia haasteita odottaen! 
 

Henrik Norrena