Loppuvuoden kuulumisia

Viime blogissani pohdin järjestötyömme edellytyksiä, kun suomalaista rahapelijärjestelmää on ravisteltu oikein kunnolla. Vieläkin ollaan tilanteessa, jossa varmuutta järjestöjen toimintaedellytysten turvaamisesta ei mitenkään voida antaa. Suomen hallitus on ilmoittanut, että vuoden 2021 avustusmäärärahat taataan täysimääräisinä. Tästä eteenpäin tilanne onkin sitten täysin avoin. Oma näkemykseni on, että muutoksia tulee varmasti. Järjestötyön rahoitukset tulevat muuttumaan pysyvästi.

Sankareilla jatkuva muutos ja rahoitusten epävarmuus ei sinällään ole mitenkään uutta. Olemme tottuneet tähän, koska vuosittain olemme aina joutuneet perustelemaan toimintaamme. Mielestäni parasta lääkettä tilanteeseen on päivittäinen laadukas työnteko. Tätä olemmekin tehneet. Tämä poikkeuksellinen toimintavuosi on tuonut mukanaan myös hyviä uusia asioita, joista on varmasti jatkossa hyötyä. Olemme lisänneet digitaalisuuttamme, etätyöskentely on lisääntynyt ja omaa työtä on tullut pohdittua huomattavan paljon laajemmin kuin ns. normitilanteessa. Hyviä uudistuksia kaikki edellä mainitut.

Yksi tällainen uudella tavalla synnytetty asia ns. korona-ajan lapsi on valmistamamme urheiluseuravalmentajille suunnattu verkkokoulutusmateriaali ehkäisevän työn ja terveyden edistämisen tarpeisiin. Tätä teimme pitkin kevättä ja nyt olemme tarjoamassa maksuttomana palveluna 7 h kokonaisuutta asiasta kiinnostuneille ohjaajille/valmentajille. Verkkokoulutus pitää sisällään faktatietoa, lyhytvideoita, pohdintatehtäviä, osiot kokoavia tenttejä ja lopuksi koulutuksen suorittanut saa todistuksen järjestöltämme koulutuksen suorittamisesta. Lisäksi lähetämme postitse 01/2021 loppuun mennessä joka 10. koulutuksen suorittaneelle tavarapalkinnon. Tätä verkkokoulutusmateriaalia on kanssamme yhteistyössä ollut rakentamassa Suomen Valmentajat ry ja A-Klinikkasäätiön alainen Dopinglinkki. Materiaali sijaitsee Suomen Valmentajat ry:n Priima -oppimisalustalla. Iso kiitos materiaalin sisällöstä menee sen kokoajalle Terho Korhoselle, joka tätä meille hankekoordinaattorina työsti. Nyt verkkokoulutusmateriaalin sisällön päivityksestä  vastaa tuore hankekoordinaattorimme Teemu Koskimäki.

Kulunut vuosi on muutoinkin ollut työntäyteinen, vaikka olemmekin joutuneet esim. kohtaamistyötämme kouluissa ja oppilaitoksissa karsimaan. Äsken mainittuun verkkokoulutusmateriaaliin toteutimme lyhytvideon yhteistyöllä Koju-Film Companyn kanssa. Materiaalin nimi on Valmentaja ja se julkaistaan 9.11.2020. Valmentaja lyhytvideo kertoo kaikkien valmentajien työn merkityksestä erityisesti nuoriamme ajatellen. Video toimii hyvänä sisäänheittäjänä verkkokoulutukseemme. Tähän loppuvuoteen ajoittuu vielä toinenkin lyhytvideo. Ensi vuonna käynnistämme kampanjan, jolla haluamme huomiota vanhemmuuteen ja erityisesti kodin merkityksen oivaltamiseen.  ”Koti on tärkein” -kampanjan valmistelutyöt ovat käynnissä ja sitä varten kuvataan joulukuussa 2020 lyhytvideo. Tämän videomme päärooliin lupautui näyttelijätär Anu Sinisalo. Monenlaista on siis menossa ja hyvä niin.

Henkilökohtaisella tasolla olen kokenut vuoden aikana monenlaisia tuntemuksia. Nuorin poikamme valmistui ammattiin ja muutti pois kotoa, uudet järjestelyt työrintamalla, läheisen ihmisen kuolema, paluu rakkaan harrastukseni pariin, paluu valmennuksen pariin jne. Elämä on kaikella kirjollaan näyttäytynyt kyllä minulle. Kokonaisuutena tunnen olevani kuitenkin hyvässä vireessä viemässä Sankareita kohti 2020-luvun haasteita. Tähän on vaikuttanut ainakin se, että olen taas löytänyt kunnolla liikunnan kipinän. Monenlaista tulee tehtyä viikkotasolla ja saan siitä valtavasti mielihyvää. Valmennushommiin tein tosiaan paluun välivuosieni jälkeen ja otin johdettavakseni tyttöjen (05-07) salibandyjoukkueen. Kyseessä on yhdistelmäjoukkue kahden seuran välillä (SC Urbans, HämeStars), koska pelaajapulaakin oli. Tämä yhteisjoukkue kuvio on ollut haastava ja uusi kokemus minullekin. Valmennus vie paljon aikaa, mutta antaa myös intoa ja onnistumisen kokemuksia. Toki asiaan vaikuttaa isosti se, että saan olla tekemisissä enemmän nuorimman tyttäreni kanssa.

Poikkeavista olosuhteista huolimatta elämä on mallillaan ja olen tyytyväinen siihen. Ensi vuoden avustuspäätös avustuskeskus STEA:alta saadaan piakkoin ja silloin moni asia varmistuu ensi vuoden osalta. Olen luottavaisin mielin ensi vuotta ja tulevaisuutta kohtaan.


Terveisin,

Henrik Norrena
toiminnanjohtaja
Elämäni Sankari ry