Vuosi 2021 on käynnistynyt järjestömme osalta melkoisen vauhdikkaasti. Tätä vuoden alkua on värittänyt käynnistämämme otsikon mukainen sosiaaliseen mediaan keskittyvä kampanjamme. Kahden eri mainostoimiston kanssa (KUPLI, Huomio) olemme työstäneet tätä kampanjaa jo viime vuoden puolella ja nyt se on kunnolla käynnissä. Kampanja käynnistyi julkaisemamme ”Kasvukipuja” -lyhytelokuvan myötä. Lyhytelokuva kertoo arjesta murrosikäisen pojan kanssa ja elokuvan teemat lienevät varsin tuttuja nykynuoren kasvatukseen liittyen. Elokuvamme on saanut paljon positiivista palautetta, eikä syyttä, sillä voimme kyllä olla todella tyytyväisiä lopputulokseen. Mieltäni lämmitti kovasti Anu Sinisalon mukaan saaminen tähän ja hän vielä työskenteli hyvän asian puolesta ProBono -periaatteella. Ei kuitenkaan kovin yleistä tänä päivänä. Tuotannosta vastasi uusi kumppanimme Koju Film Company, käsikirjoituksesta / ohjauksesta Ari Wahlsten unohtamatta muita loistavia näyttelijöitä sekä avustajia lyhytelokuvasta.

”Koti on tärkein” -kampanja on käynnissä koko tämän vuoden. Haluamme sen avulla nostaa esiin kodin merkitystä, huoltajien roolia kasvatuksen johtohahmoina, tuoda esiin vanhemmuuteen liittyviä asioita ja näinä vaikeina aikoina myös luoda uskoa tulevaisuuteen.

Kampanjan kotipesänä toimii kampanjan kotisivut www.kotiontarkein.fi, josta löytyy mo-nenlaista tietoa, videoklippejä, blogitekstejä, yhteistyötahojamme, haasteita, vanhempain-kyselyä yms. Kampanjan omina kummeina toimivat Antti Luusuaniemi, Jukka Jalonen ja Konsta Hietanen. Muutamia kummeja kartoitamme vielä. Tähän kampanjaan meillä on isot odotukset ja mahtavaa, että saimme siihen hyvän lähdön.

Koronapandemiasta johtuen olemme suunnanneet toimiamme sellaisiin hankkeisiin, jota kykenemme toteuttamaan terveysturvallisesti. Yksi tällainen on viime vuoden lopulla käynnistynyt ohjaajille / valmentajille suunnattu verkkokoulutus ehkäisevään työhön. Tämä koulutus on laajuudeltaan noin 7h mittainen ja se on osallistujille maksuton. Tämäkin hanke on saanut hyvän lähdön ja uusia osallistujia saamme koko ajan lisää. Voisi kuvitella, että tämä poikkeuksellinen aika antaa ohjaajille / valmentajille hyvän mahdollisuuden kehittää itseään kouluttautumisen merkeissä. Kohtaamistyö kouluissa ja oppilaitoksissa on ollut selvästi hiljaisempaa kuin ennen koronaa. Tämän vuoksi olemme kehittäneet etäoppituntejamme ja nyt meillä on hyvät valmiudet toteuttaa näitä myös etäyhteyksin. Olemmekin jo saaneet tilauksia etäoppitunneista eri puolelta Suomea.

Tämän vuoden alussa käynnistyi järjestömme uusi strategiakausi, joka päättyy vuoteen 2023. Tämä päätösvuosi tulee olemaan erityisen merkittävä, koska tällöin on tullut kuluneeksi tasan 25 vuotta perustamisestamme. Omat visiomme liittyvät toimintamme laajentumiseen, tunnettavuuden lisäämiseen sekä talouspohjan monipuolistamiseen. Pohdimme pitkään ja hartaasti näitä tulevaisuuden suuntaviivoja ja päädyimme näihin valintoihin. Taustalla oli haastavat ennakkonäkymät mm. rahapeliuudistuksen ja toimintaympäristön muutosten kanssa, mutta samalla luja usko omaan tekemiseen sekä työmme vaikuttavuuteen. Työsarkaa ja haasteita tulee hyvinvoinnin edistämisen saralla riittämään kaltaisillemme toimijoille.

Toiminnanjohtajana olen saanut mahdollisuuden mentoritoiminnan käynnistämiseen Hämeen partiopiirin kollegani kanssa. Tämä yhteistyö on jo alkanutkin ja se vaikuttaa oikein lupaavalta. Löysimme heti paljon yhteistä toiminnoistamme ja haasteetkin tuntuivat pienemmiltä, kun niitä sai jakaa yhteisesti. Henkilöstömme on hyvässä vireessä tällä hetkellä ja mikä tärkeintä olemme pysyneet terveinä. Tällä tiellä haluamme jatkaakin ja kehittää järjestötyötämme. Tällä hetkellä minua hieman askarruttaa tulevien tapahtumiemme kohtalo tämän pandemian aikana. Lapsille suuntaamamme tapahtumat talvilomaviikolla ja myöhemmin kesäleireillä ovat tällä tietoa uhattuina. Tapahtumien järjestäjinä venymme kyllä ja teemme kaikkemme niiden onnistumiseksi. Kaikista järjestön asioista tiedotamme aktiivisesti osoitteessa www.elamanisankari.fi sekä sosiaalisen median kanavissamme.   

Henkilökohtaisella tasolla elämä rullaa sujuvasti tällä hetkellä. Vietimme hiljattain rentouttavan liikuntaviikonlopun Vierumäellä tutuissa maisemissa perheeni voimin. Mukana olivat lisäksi kolmen vanhimman lapseni kumppanit, joten meitä oli melkoinen katras liikkumassa siellä. Oli mahtava huomata, kuinka koko porukka nautti yhteisistä peleistämme sekä ulkona että sisällä. ”Koti on tärkein” filosofia toteutui tässä viikonlopussa kirjaimellisesti. Oma liikuntaharrastukseni kilpailumielessä (kaukalopallo) on ollut tauolla, mikä kevyesti on hieman harmittanut. Sama koskee myös valmennushommaani tyttöjen salibandyssä. Molemmista odotan, että hommat jatkuisivat ja saataisiin kilpailukaudet jotenkin vietyä päätökseensä.

Kohti kevättä mennään ja ilon kautta!

Henrik Norrena