”Citius, altius, fortius”

Blogini otsikko lanseerattiin nykyaikaisten olympiakisojen iskulauseeksi vuonna 1894. Käännettynä otsikko tarkoittaa nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin/rohkeammin. Tällä kertaa se sopii mainiosti otsikokseni, koska Pekingin talvikisat ovat juuri alkaneet ja järjestössämme on menossa innostava kehitysvaihe. Puhuisin mieluusti olympialaisistakin, mutta keskitytään tänään järjestötyöhömme. Tätä alkuvuotta on värittänyt käynnistynyt yhteistyö Brande – bisnesmuotoilutoimiston kanssa. Lähdimme yhteistyöhön tavoitteena ravistella omia rakenteitamme, ajatteluamme ja brändiämme. Pyrkimyksenämme on maksimoida vaikuttavuuttamme ja löytää uudenlaisia sisältöjä työhömme tulevaisuutta silmällä pitäen. Olen varsin tyytyväinen kaikkeen siihen mitä olemme jo nyt löytäneet omasta työstämme. Ilahduttavaa on, että tämä prosessi jatkuu edelleen ja tulevista johtopäätöksistä kerromme sitten myöhemmin lisää.   

Alkuvuoden toimintojamme ovat värittäneet myös kevään tapahtumiemme suunnittelutyöt, jotka liittyvät mm. päihdekuplatapahtumaan, sankarisählytapahtumaan, sankarigolfiimme ja kesän sankarisporttileireihin. Näiden ohella työn alla on myös laajoja kokonaisuuksia kohtaamistyömme toteutukseen lähialueillamme. Uudenlaista yhteistyötä on syntymässä myös toisen asteen kuvioihimme, joista kerromme myöhemmin lisää.   

Järjestöämme ovat pitäneet kiireisinä myös verkostotyöskentelyt paikallistasolla Hyvinkäällä, aluetyöskentelyssä Keusotessa ja valtakunnallinen EPT-verkosto työskentely mm. tulevien Päihdepäivien parissa. Päihdepäiville olemme toteuttamassa oman osaseminaarin ”Harrastukset ehkäisevän työn ja terveyden edistämisen mahdollistajana”. Seminaari toteutuu to 12.5.2022 klo 13-15 ja sitä ovat kanssamme toteuttamassa Suomen Syöpäjärjestöt, Mieli ry ja Ehyt ry. Ilmoittautuminen Päihdepäiville 2022 on parhaillaan jo käynnissä.

Tätä kirjoittaessa koronarajoituksista ollaan pikkuhiljaa luopumassa ja yhteiskuntaa ollaan avaamassa entisestään. Erityisesti nuoria ajatellen tämä on loistava asia. Olemme itse kukin olleet helisemässä koronan kanssa ja on mahtavaa huomata muutosta myönteisempään asian suhteen. Olemme varsin huolissamme nuorten jaksamisesta, pahoinvoinnin lisääntymisestä ja näihin liittyen myös päihteiden käytön keskittymisestä juuri näille nuorille. Tänä keväänä on uutisoitu jälleen isosti huumausainemyrkytyskuolemista ja tuotu esiin näiden määrien kasvua viimeisen 20 vuoden aikana. Tuoreista lukemista (> 200 kuolemaa) on todellakin syytä olla huolissaan ja tehdä asian eteen enemmän kuin nykyisin teemme. Yksikään ehkäisevän työn toimija ei voi olla tyytyväinen työhönsä näiden tilastojen perusteella.   

Henkilökohtaisessa elämässäni tapahtuu nyt myös paljon uusia ja jännittäviä asioita. Seuraavan blogin kirjoittaessani minusta on tullut Henrikki-pappa. Olen innoissani tästä uudesta nimityksestä ja tulevasta roolistani. Hartaasti toivon kaiken sujuvan hyvin tapahtuman H-hetkellä tässä piakkoin. Perhe-elämäämme liittyy myös rippikoulua ja armeijan suorittamista, joten monenlaista on menossa. Oma liikkumiseni on ollut nousujohteista. Marraskuussa 2021 saimme kaukalopallon SM-kisoista hopeaa ja huhtikuussa ollaan jälleen metsästämässä sitä kirkkainta mitalia Vierumäellä pelattavissa kisoissa. Paljon on siis odotusta ja jännitystä ilmassa kaikin puolin.

Ilosta kevään odotusta,

Henrik Norrena